به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رویترز،ملک سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه سعودی به دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا، وعده داده است که عربستان میتواند در صورت لزوم، تولید نفت خود را افزایش دهد و ۲ میلیون بشکه در روز ظرفیت مازاد تولید دارد که میتواند برای کمک به افت قیمتها و جبران افت تولید دیگر اعضای اوپک، به بازار تزریق شود.
ترامپ در حساب کاربری توئیتر خود اعلام کرد که عربستان با افزایش تولید روزانه دو میلیون بشکهای نفت خود موافقت کرده است، اما پس از آن کاخ سفید در بیانیهای، اظهارنظر ترامپ را تا حدی تعدیل کرد.
در هر صورت، به گفته تحلیلگرانی که جهش قیمت نفت به دلیل کمبود عرضه را پیشبینی میکنند، عربستان به سختی میتواند تولید روزانه نفت خود را با یک میلیون بشکه افزایش به ۱۱ میلیون بشکه در روز برساند و حتی این کار نیز دشوار خواهد بود.
در ادامه، اظهارنظر برخی تحلیلگران شاخص اوپک نقل میشود.
پیر آندوراند، مدیر یک صندوق سرمایهگذاری گفت: حدس میزنم سعودیها میخواهند به ترامپ اطمینان دهند که برخوردی بسیار سختگیرانه با ایران داشته باشد؛ توقف صادرات یا حمله نظامی.
وی افزود: جالب خواهد بود که سعودیها واقعا چه کار میتوانند بکنند و چقدر میتوانند آن را ادامه دهند؛ به نظر میرسد که تغییر نظام، اولویت نخست برای سعودیهاست.
آمریتا سن، تحلیلگر ارشد مؤسسه انرژی اسپکتس گفت: ما در قلمرو ناشناختهای قرار خواهیم گرفت؛ اگرچه عربستان در تئوری این ظرفیت را دارد، فعال کردن این ظرفیت تولید به زمان و پول نیاز دارد و احتمال میرود یک سال به طول بینجامد.
گری راس، رئیس پژوهش جهانی نفت در مؤسسه اساندپیگلوبال (پلاتس)، گفت: عربستانیها ظرفیت مازاد تولید ۲ میلیون بشکه در روز را ندارند، زیرا معنای آن رساندن تولید به ۱۲ میلیون بشکه در روز است؛ آنها احتمالا میتوانند حداکثر ۱۱ میلیون بشکه در روز تولید کنند و حتی آن هم ساختار نفتی آنها را تحت فشار قرار میدهد.
وی همچنین اعلام کرد بدون افزایش تولید نفت عربستان، افت احتمالی تولید نفت ایران و اختلال در تولید نفت ونزوئلا و لیبی میتواند موجب کاهش ۲ میلیون بشکه از عرضه روزانه نفت جهان تا پایان سال جاری میلادی شود.
اوله هانسن، رئیس بخش پژوهش کالا در بانک ساکسو گفت: باور ندارم که عربستان میتواند تولید خود را به ۱۲ میلیون بشکه در روز برساند، اما آنها میتوانند با برداشت از ذخیرهسازی نفت خود، صادرات را افزایش دهند.
وی افزود: با این حال این مسئله تنش در خاورمیانه را افزایش میدهد و با توجه به تسلط ایران بر تنگه هرمز، این خطر وجود دارد که شرایط به حدی وخیم شود که افزایش ۲ میلیون بشکهای تولید کافی نباشد.
جیوانی استونوو، تحلیلگر کالا در بانک یوبیاس، گفت: اگرچه اظهارنظر رئیس جمهوری آمریکا در خصوص انتظار او از عربستان برای افزایش تولید بسیار صریح است، بیانیه خبرگزاری رسمی عربستان (اسپیای) مبهمتر بود و هیچ اشارهای به میزان افزایش تولید نشده بود.
وی افزود: بیانیه عربستان در ظاهر نشان میدهد که این کشور آمادگی افزایش تولید را دارد، اما پیش از آن منتظر تحقق اختلالهای بیشتر در بازار نفت است.
این کارشناس گفت: افزایش ۲ میلیون بشکهای تولید نفت عربستان، ظرفیت مازاد عرضه این کشور را به طور کامل از میان میبرد.
استونوو گفت: در ماههای آینده قیمتها در واکنش به دو رویکرد، به احتمال زیاد پرنوسانتر میشوند: رویکرد نخست، نگرانی درباره عرضه مازاد است و دوم، نگرانیهای مربوط به کاهش ظرفیت تولید مازاد و تشدید محدودیت عرضه در بازار نفت.
کد خبر: 98771 تاریخ: 97/04/11 منبع: مهر