سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی با اشاره به آمادگی برخی شرکت های خصوصی برای خرید نفت از بورس گفت: این شرکت ها برای فروش نفت مشتری پیدا کردهاند.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از فارس، سید حمید حسینی، سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی با اشاره به عرضه نفت در بورس گفت: برای کشور بسیار مهم است که قبل از شروع تحریمها یک راهکار و بستری برای دور زدن تحریمهای نفتی و جلوگیری از توقف صادرات نفت پیاده کنیم.
حسینی افزود: خرید محمولههای 35 هزار بشکهای کار خیلی سختی نیست و قاعدتا اینکه دولت بیاید رسماً و عملاً اعلام بکند یک شرایط نسبتاً جذابی را برای حضور بخش خصوصی داخلی، خارجی، ایرانیان خارج از کشور اعلام بکند میتواند نقطه شروع بسیار خوبی باشد و باید آن را به فال نیک گرفت.
*باید به بخش خصوصی برای ورود به بازار نفت فرصت داد
وی با اشاره به وضعیت بازارهای بینالمللی نفت گفت: برای ورود بخش خصوصی به بازار نفت باید فرصت داد چون بالاخره ورود به بازارهای بینالمللی کمی دشوار است. یعنی نفت ایران، حمل نفت ایران و نقل و انتقال پول آن تحریم است. خریداران محدود هستند، پالایشگرهای دنیا و پالایشگاههای دنیا تعداد خاصی هستند.
حسینی در ادامه افزود: فروش نفت مثل فروش فرآورده نیست که تعداد زیادی خریدار داشته باشد. و لذا این کار وقت میخواهد، احتیاج به پیگیری دارد. با وجود اینکه شرایط برای ورود بخش خصوصی تسهیل شده و بخش خصوصی هم علاقه دارد، چون بازی، بازی بزرگان است و پیچیدگیهای خاص خودش را دارد باید فرصت داد.
سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی با اشاره به قیمت تعیین شده برای خرید نفت از بورس گفت: این قیمت میتواند پایینتر بیاید، میتواند بالاتر هم برود. ظاهراً حساسیتی در این موضوع نیست. یعنی شاید هم همان فردا قیمت پایه را اصطلاح بکنند چون روزی که بنا بر عرضه شد، قیمت برنت بالا بود ولی دوستان شرکت نفت اعتقاد دارند که ما نه سقف گذاشتیم نه کف گذاشتیم. گفتیم این عدد. خریدار میتواند بیاید ده دلار زیر این قیمت پیشنهاد بدهد. آن رقم خیلی مهم نیست.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: شرکت نفت هم بالاخره به عنوان یک سازمان دولتی حتماً باید یک تضمینی داشته باشد. وقتی میخواهد محموله را بدهد و شما ببری و هشتاد روز بعد، پنجاه روز بعد بیایی پول آن را بدهی، قطعاً نیاز به یک تضمینهایی هست.
حسینی افزود: یکی از لوازم ارائه تضامین این است که بانکها بیایند در این جریان کمک بکنند، مشارکت بکنند. بخش خصوصی لازم نباشد بخواهد برود از منابع خودش بخواهد ضمانتنامه بانکی بسپرد.
*ضرورت انعطافپذیری وزارت نفت در سازوکار تسویه
حسینی با اشاره به چالشهای احتمالی در سازوکار تسویه ارزی گفت: باید ببینیم 13 آبان چه اتفاقی میافتد. بالاخره مقصد نهایی نفت بیشتر به سمت کشورهای هند و چین و این مناطق است. اروپا یا کشورهای آفریقایی نمیتواند مقصد باشد. اگر شرکت نفت بتواند در این جاها در ادامه کار پولش را بگیرد، قاعدتاً بخش خصوصی راحتتر میتواند اقدام کند.
سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی در ادامه اظهار داشت: اگر شرایط اینقدر سخت بشود که به اصطلاح این بانکهایی که در چین و در هند و این جاها دارند با ما همکاری میکنند، اینها همکاری نکنند یا سوئیفت بسته بشود، قاعدتاً دولت باید برای ارزهای بلاکچین فکری کند و بتواند ارز مجازی را راهاندازی کند وگرنه قطعاً بخش خصوصی هم مشکل دارد.
وی با اشاره به آمادگی بخش خصوصی برای خرید نفت از بورس گفت: برخی شرکت های خصوصی آمادگی دارند و برای فروش نفت مشتری پیدا کردهاند، بعضیها سه چهار ماه است در حال مذاکره با شرکت نفت هستند که وارد این عرصه شوند. سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی افزود: پنجشنبه یک جلسهای بود و بعضیها اعتقاد داشتند که ما میتوانیم بخریم و حتی نمیخواهیم ریالی بدهیم. حتی به شما ده درصد، بیست درصد هم دلاری پرداخت کنیم. ناامید نیستم ولی کار را خیلی سخت میبینم. سختترین کار در دنیا خرید و فروش نفت است.
حسینی در پایان با اشاره به ضرورت انعطافپذیری قیمت برای بخش خصوصی اظهار داشت: قطعاً جذابیت قیمت، میتواند خیلیها را وسوسه کند و خیلیها را تشویق کند که بیایند وارد بورس انرژی بشوند. همکاری شرکت کشتی تانکر ایران، نفتکش ایران برای حمل محمولهها خیلی مؤثر است. همکاری نظام بانکی برای تأمین مالی و ضمانتنامه اولیه و هم ضمانتنامههای بعدی پروژه خیلی مهم است. اگر این چند مورد فراهم بشود قطعاً عرضه نفت در بورس به ثمر خواهد نشست.
کد خبر: 99370 تاریخ: 97/08/06 منبع: سنا