رشد ۸۷ درصدی ارزش کل معاملات بورس کالای ایران
طی فعالیت ۱۰ ماهه بورس کالای ایران، افزون بر ۲۸ میلیون تن انواع کالا به ارزش بیش از ۶۵۰ هزار میلیارد ریال در بازارهای مختلف بورس کالای ایران و در قالب معاملات فیزیکی، اوراق سلف استاندارد و گواهی سپرده کالایی به صورت نقدی، سلف و نسیه داد و ستد شد که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از نظر حجم با رشد ۴۲ و از نظر ارزش با رشد ۸۷ درصدی مواجه شد.
در بازار فرعی بورس کالای ایران نیز طی این مدت ۹۲ هزار و ۶۰۶ تن انواع کالا در گروه های کالایی کشاورزی، پلیمری، شیمیایی، ضایعات، معدنی و صنعتی، سولفات و آهک، به ارزش بیش از یک هزار و ۲۲۹ میلیارد ریال داد و ستد شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا) و به نقل از بورس کالا، طی این مدت در تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالا انواع محصولات شامل سنگ آهن ، آلومینیوم، فولاد، شمش روی، شمش طلا، مس، سیمان، کنسانتره فلزات گرانبها، سولفور مولیبدن و کک متالورژی مورد معامله قرار گرفت.
تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی نیز شاهد معامله انواع قیر، مواد پلیمری و شیمیایی، سلاپس واکس، عایق رطوبتی، گاز آرگون، گوگرد کلوخه و گرانوله، لوب کات سنگین و سبک، و وکیوم باتوم در دو بخش صادراتی و داخلی بود. در تالار کشاورزی نیز کالاهایی مانند جو، ذرت، شکر سفید، انواع کنجاله، مرغ منجمد، زعفران، گندم خوراکی و دورم، برنج ، دانه روغنی و روغن خام از سوی مشتریان خریداری شد.
بر اساس این گزارش، بازار مشتقه بورس کالای ایران طی ده ماه سال ۹۵ ، شاهد انعقاد بیش از دو میلیون و ۵۴۵ هزار قرارداد آتی سکه طلا به ارزش بیش از ۳۰۰ هزار میلیارد ریال بود که در مقایسه با مدت مشابه سال ۹۴ حدود ۱۴۴ درصد از نظر تعداد و ۲۰۲ درصد از نظر ارزش ، رشد معاملات را تجربه کرد. قراردادهای اختیار معامله نیز از ابتدای راه اندازی تا پایان دی ماه به میزان ۲۵ هزار و ۴۴۵ قرارداد و به ارزش بیش از ۲۹۵ میلیارد ریال داد و ستد شد.
ارزش ۴۷ هزار میلیارد ریالی بازار مالی
ارزش بازار مالی بورس کالای ایران نیز طی ده ماه ۹۵ از مرز ۴۷ هزار میلیارد ریال عبور کرد که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از رشد چشمگیر ۱۲۳۸ درصدی برخوردار شد. در این بازار علاوه بر انواع اوراق سلف موازی استاندارد، گواهی سپرده کالایی سکه طلا، جو و ذرت مورد معامله قرار گرفت. در بازار مالی بورس کالا، ۶.۳ میلیون تن کالا در قالب اوراق سلف موازی استاندارد و ۳۸۱ هزار تن انواع کالا در قالب گواهی سپرده کالایی مورد معامله قرار گرفت که از این میزان ۹ هزار و ۵۶۱ سکه طلا بصورت گواهی سپرده کالایی داد و ستد شد.
میزان حجم کل معاملات در بازار فیزیکی بورس کالای ایران طی مدت مذکور افزون بر ۲۱میلیون و ۴۲۲ تن کالا بود که به ارزش بیش از ۳۰۲ هزار میلیارد ریال داد و ستد شد. حجم و ارزش معاملات بازار فیزیکی بورس کالای ایران نیز در مقایسه با سال قبل به ترتیب شاهد افزایش ۱۷ و ۲۴ درصدی بود.
رشد ۲۵.۵ درصدی ارزش معاملات تالار محصولات صنعتی و معدنی
طی دوره ده ماهه، تالار محصولات صنعتی و معدنی شاهد معامله بیش از ۸ میلیون تن انواع کالا با ارزشی افزون بر ۱۲۸ هزار میلیارد ریال بود که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته بیش از ۵ درصد از نظر حجم و بیش از ۲۵.۵ درصد از نظر ارزش رشد معاملات را تجربه کرد.
از کل معاملات صورت گرفته در این تالار معامله حدود ۵.۸ میلیون تن انواع کالا به صورت سلف و به ارزش بیش از ۹۵ هزار میلیارد ریال انجام شد. حدود ۲.۲میلیون تن کالا نیز به صورت نقدی و به ارزش بیش از ۳۲ هزار میلیارد ریال به فروش رفت. معاملات اعتباری (نسیه) در این تالار نیز به میزان ۴۱۳۰ تن و به ارزش ۳۱۷ میلیارد ریال صورت گرفت.
در گروه محصولات فولادی بیش از ۵ میلیون و ۹۱۳ هزار تن انواع کالا به ارزش بیش از ۹۶ هزار میلیارد ریال در حالی مورد معامله قرار گرفت که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از نظر حجم و ارزش به ترتیب افزایش ۱۶.۵ و ۳۳ درصدی را تجربه کرد. در این تالار همچنین بیش از ۹۲ هزار تن انواع آلومینیوم، ۱۳۷۰ تن شمش روی، ۲۲۲ هزار تن انواع محصولات مسی، ۱۰۲ تن کنسانتره فلزات گرانبها، ۵۱۶۰ تن سولفور مولیبدن، ۷۳۰۰ تن کک متالورژی، یک میلیون و ۸۷۰ هزار تن سنگ آهن و ۴۵۰۰ تن سیمان داد و ستد شد. شمش طلا نیز به میزان ۵۹۷ کیلوگرم در حالی در این تالار مورد معامله قرار گرفت که در مقایسه با ۱۰ ماه سال ۹۴ از نظر حجم و ارزش رشد ۲۸ و ۵۰ درصدی را تجربه کرد.
افزایش ۱۹۴ درصدی حجم معاملات تالار کشاورزی
در ده ماه سال ۹۵ بیش از ۲ میلیون تن انواع محصول کشاورزی در بورس کالای ایران مورد معامله قرار گرفت که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از نظر حجم و ارزش به ترتیب با رشد ۱۹۴ و ۱۶۷ درصدی را تجربه کرد.
از کل معاملات صورت گرفته در این تالار معامله حدود ۱.۸ میلیون تن انواع کالا به صورت نقدی و به ارزش بیش از ۱۷ هزار میلیارد ریال انجام شد. حدود ۲۸۱ هزار تن کالا نیز به صورت سلف و به ارزش بیش از ۷ هزار میلیارد ریال به فروش رفت. معاملات اعتباری (نسیه) در این تالار نیز به میزان ۷۲۶۰ تن و به ارزش ۱۰۵ میلیارد ریال صورت گرفت.
در گروه جو بیش از ۱ میلیون و ۲۴۶ هزار تن انواع جو دامی به ارزش بیش از ۸ هزار میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفت که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد چشمگیری را تجربه کرده است. در این تالار همچنین بیش از ۲۴۵ هزار تن انواع ذرت، ۱۱ هزار و ۳۱۰ تن کنجاله، ۹۵۶۶ تن مرغ منجمد، ۸ کیلوگرم زعفران، ۱۷۵۷۱ تن برنج، ۵۰ تن دانه روغنی و ۲۲ هزار و ۱۸۹ تن روغن خام داد و ستد شد. شکر نیز به میزان ۳۸۸ هزار تن و به ارزش بیش از ۹ هزار میلیارد ریال در این تالار مورد معامله قرار گرفت.
داد و ستد ۱۱ میلیون تن انواع کالا در تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی
طی ده ماه سالجاری افزون بر ۱۱میلیون تن انواع کالا به ارزش بیش از ۱۴۷ هزار میلیارد ریال در تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران مورد معامله قرار گرفت که از نظر حجم معاملات بخش فرآورده های پتروشیمی با رشد ۳۱ درصد و و بخش فرآوردهای نفتی با رشد ۷.۹۱ درصدی همراه شد.
بیشترین حجم معاملات در تالار محصولات پتروشیمی به پلیمری ها اختصاص یافت به طوری که این محصولات با حجم ۲ میلیون و ۱۸۷ هزار تن و ارزش ۷۹ هزار میلیارد ریال معامله شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر حجم و ارزش رشد ۳۱ و ۳۳ درصدی را تجربه کرد.
در گروه مواد شیمایی نیز طی دوره ده ماه، معامله ۸۰۰ هزار تن انواع محصولات شیمیایی به ارزش بیش از ۱۴ هزار میلیارد ریال ثبت شد. این گروه نیز در مقایسه با مدت مشابه سال ۹۴، رشد ۲۵ و ۳۶ درصدی حجم و ارزش معاملات را تجربه کرد.
در تالار فرآورده های نفتی نیز ۴ میلیون و ۱۶۸ هزار تن قیر به ارزش بیش از ۳۰ هزار میلیارد ریال به فروش رفت که از نظر حجم در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از رشد ۶۰ درصدی برخوردار بود. از دیگر کالاهای معامله شده در این تالار می توان به داد و ستد ۲۹۵ هزار تن گوگرد، ۲.۶ میلیون تن وکیوم باتوم، ۸۴۰ هزار تن لوب کات ، ۲۳ هزار و ۱۰۰ تن سلاپس واکس و ۴۰ هزار و ۶۱۲ تن عایق رطوبتی اشاره کرد.
معامله ۷۵۷ میلیون دلار انواع کالا در تالار صاداتی
طی ده ماه سالجاری حدود ۴ میلیون و ۹۱۶ هزار تن انواع کالا به ارزش بیش از ۷۵۷ میلیون دلار در تالار صادراتی بورس کالای ایران مورد معامله قرار گرفت. در این تالار یک میلیون و ۸۷۰ هزار تن سنگ آهن به ارزش بیش از ۵۸ میلیون دلار برای صادرات به بازارهای جهانی داد و ستد شد. قیر نیز به میزان ۲ میلیون و ۷۹۱ هزار تن و به ارزش بیش از ۶۵۹ میلیون دلار در این تالار مورد معامله قرار گرفت. گوگرد نیز به میزان ۱۷۸ هزار تن و به ارزش بیش از ۱۰میلیون دلار به فروش رفت. از دیگر کالاهای داد و ستد شده در این تالار می توان به معامله ۴۰ هزار و ۶۱۲ تن عایق رطوبتی، ۳۲۷۰ تن محصول کشاوری، ۱۵ هزار و ۷۰۰ تن لوب کات و ۱۷ هزار و ۷۵۰ تن وکیوم باتوم اشاره کرد.
کدخبر:6542 تاریخ:1395/11/05 منبع:سنا