امروز : یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳

 


شماره 261


» بیشتر

با توجه به رشد قیمت جهانی آلومینیوم و راه‌اندازی واحد تولید آلومینیوم لامرد در جنوب کشور، می‌توان به رشد آلومینیوم در سال ۹۶ بیش از پیش خوش‌بین بود (مشاور آلومینیوم شرکت ایمیدرو)

آلومینیوم، سال آینده در انتظار رونق

ایرالکو، هرمزال و المهدی سه واحد تولیدی آلومینیوم هستند که تولید شمش آنها در ۹ ماه امسال نسبت به سال گذشته با ۰/۵درصد کاهش روبه‌رو شده است. البته در این بین نبود تقاضا و از سوی دیگر تغییراتی که در برخی واحدهای تولیدی به‌وجود آمده‌اند را می‌توان در این کاهش تولید موثر دانست.

  البته در نگاه کلی صنعت آلومینیوم در کشور با توجه به مزیت‌های موجود نیازمند سرمایه‌گذاری‌های بیشتر در این زمینه است.

 

تولید از مرز ۲۲۰ هزار تن گذشت

بررسی عملکرد ۳ واحد شاخص شمش آلومینیوم در ۹ماه امسال نشان می‌دهد در این مدت ۲۲۰ هزار و ۵۴۴ تن تولید داشتند که نسبت به دوره مشابه سال گذشته ۰/۵درصد کاهش نشان می‌دهد. به گزارش ایرنا، آمار تولیدات کارخانه‌های ایرالکو (استان مرکزی) در مدت یادشده برابر با ۱۰۳ هزار و ۲۴۴ تن است که در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته افزایش ۱۲/۴ درصدی را ثبت کرد. همچنین میزان شمش تولیدی واحد هرمزال (استان هرمزگان) در دوره این گزارش به ۷۱ هزار و ۷۸۲ تن رسید که در مقایسه با ۹ ماهه مشابه سال گذشته ۱/۸درصد افزایش یافت. علاوه بر این المهدی (استان هرمزگان) نیز در این مدت ۴۵ هزار و ۵۱۸ تن شمش تولید کرد که نسبت به ۹ ماه مشابه سال گذشته افت ۲۳/۴ درصدی دارد. ایرالکو، هرمزال و المهدی در آذر به ترتیب ۱۱هزار و ۵۰ تن، ۸ هزار و ۷۷۵ تن و ۴ هزار و ۸۷۵ تن تولید داشتند که به ترتیب ۶/۹ درصد و ۸/۱درصد افزایش داشتند و المهدی ۲۰/۱ درصد کاهش نشان می‌دهد. ۳واحد بزرگ تولید آلومینیوم کشور در نیمه نخست امسال ۱۵۱ هزار و ۹۹۹ تن شمش تولید کردند که نسبت به نیمه نخست سال گذشته رشد بیش از یک درصدی داشتند. تولید پودر آلومینا در کارخانه آلومینای جاجرم (خراسان شمالی) در ۹ ماه امسال به ۱۷۵ هزار و ۶۷۳ تن رسید که در مقایسه با عملکرد دوره مشابه در سال گذشته ۴/۸ درصد کاهشی نشان می‌دهد. علاوه براین کارخانه آلومینای ایران در آذر ۱۹ هزار و ۴۹۷ تن تولید پودر داشت که در مقایسه با مدت مشابه در سال ۹۴ به‌میزان ۲/۳ درصد کاهش داشت. همچنین در دوره ۶ ماهه نخست امسال، میزان تولید پودر آلومینا به ۱۱۶هزار و ۹۹۸ تن رسید که در مقایسه با عملکرد دوره ۶ ماهه نخست سال گذشته افت ۵/۳ درصدی را ثبت کرد. سازمان ایمیدرو میزان سرمایه‌گذاری مورد نیاز برای طرح‌های توسعه زنجیره آلومینیوم کشور را ۱۱میلیارد دلار اعلام کرده است که ۲۱/۵درصد از کل سرمایه‌گذاری مورد نیاز بخش معدن و صنایع معدنی را دربر می‌گیرد. سال گذشته ظرفیت تولید شمش آلومینیوم کشور ۴۸۷ هزار تن اعلام شده و قرار است در ۱۳۹۹ به ظرفیت ۸۲۳ هزار تنی برسد که این امر یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری نیاز دارد.

 

خوش‌بین به سال آینده

البته کاهش تولید شمش نسبت به سال مشابه گذشته می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. در این‌باره محمد آشفته آج‌بیشه مشاور آلومینیوم ایمیدرو اظهار کرد: کاهش تولید شمش آلومینیوم در امسال می‌تواند دلایل مختلفی چون کمبود مواد اولیه یا نبود بازار باشد. آشفته آج‌بیشه در ادامه خاطرنشان کرد: البته موضوعی که برای واحدهای آلومینیومی در کشور رخ داد، این بود که در واحد المهدی که یکی از بزرگترین واحدهای آلومینیومی کشور به‌شمار می‌رود واگذاری‌هایی انجام شد که سبب ایجاد کش‌وقوس‌های فراوانی شد. وی ادامه داد: از آنجایی‌که حدود ۷۰درصد تولید آلومینیوم کشور در المهدی تولید می‌شود، ایجاد تغییراتی در این واحد بزرگ تولیدی می‌تواند سبب تغییر در میزان تولید شمش آلومینیوم شود. مشاور آلومینیوم ایمیدرو ادامه داد: در هر صورت هر واگذاری می‌تواند تغییرات به همراه داشته باشد. از این‌رو ازنظر واگذاری تنش‌هایی ایجاد شده است البته نمی‌توان در این زمینه قضاوت خاصی داشت و آمار دقیقی هم در دست نیست. اما در این واگذاری‌ها تا زمانی که وضعیت واحد تولیدی به‌طور قطع مشخص نشود، می‌تواند بر میزان تولید تاثیرگذار باشد. آشفته آج‌بیشه در پاسخ به این پرسش که آیا واحدهای تعطیل‌شده اراک در کاهش تولید شمش تاثیرگذار بوده‌اند، خاطرنشان کرد: من گمان نمی‌کنم تعطیلی برخی واحدهای آلومینیومی تاثیرگذاری چندانی در این زمینه داشته باشند، چراکه این واحدها با تمام ظرفیت در حال تولید بوده‌اند و هستند. وی در پاسخ به این پرسش که امید رشد در سال پیش‌رو به چه شکلی خواهد بود، عنوان کرد: به‌صورت کلی قیمت جهانی در حال رشد است و به‌طور قطع امید به رشد تولید و فروش آلومینیوم نیز در سال آینده با توجه به خروج از رکود را می‌توان برای آن پیش‌بینی کرد. به‌ویژه اینکه واحد لامرد در جنوب کشور نیز در حال راه‌اندازی است، بنابراین می‌توان به رشد آلومینیوم در سال جدید بیش از پیش خوش‌بین بود.

 

رونق ساخت‌وساز، رونق آلومینیوم

البته برخی کارشناسان خروج از رکود اقتصادی و ساخت‌وساز را در رونق آلومینیوم در سال آینده بسیار تاثیرگذار می‌دانند، از این‌رو پیش‌بینی می‌کنند سال آینده بتوان بیش از امسال تولید شمش آلومینیوم داشت. در این‌باره هوشنگ گودرزی کارشناس آلومینیوم در گفت‌وگو با صمت عنوان کرد: بازار آلومینیوم برای سال آینده چشم‌انداز بهتری پیش‌رو خواهد داشت. البته این موضوع بستگی زیادی به روند رو به رشد ساخت‌وساز در کشور دارد که با رونق این بخش به‌طور یقین رونق به بازار آلومینیوم باز خواهد گشت. گودرزی در ادامه عنوان کرد: از سوی دیگر مشکلات بانکی و پولی نیز در میزان تولید کشور تاثیرگذار خواهد بود، چراکه اگر مسائل بانکی رفع شود تولیدکنندگان مادر نیز به‌جای اینکه تهاتر کرده و مواد اولیه را با شمش مبادله کنند، می‌توانند با ارز و پول مبادل کرده و مواد را به‌طور مستقیم وارد کنند تا بتوانند بازار داخلی را تامین کنند. وی در پایان خاطرنشان کرد: اگر واحدهای تولیدی ما توان خود را افزایش دهند، سال آینده وضعیت بازار به‌طور قابل توجهی بهتر خواهد شد. از این‌رو با توجه به نشانه‌های خروج از رکود می‌توان تا ۵۰درصد به بهبود بازار سال آینده خوش‌بین بود.

 

کلام آخر…

به یقین افزایش تولید آلومینیوم سرمایه‌گذاری بیشتری را در آینده در این صنعت می‌طلبد. به‌جز مواد اولیه آلومینیوم که در کشور با کمبود آن روبه‌رو هستیم سایر مزیت‌های تولید آلومینیوم برای ما وجود دارد. از این‌رو برای افزایش تولید و آن هم به‌طور مستمر نیازمند سرمایه‌گذاری بیشتر در این زمینه هستیم.

کدخبر: 684 تاریخ: 95/11/19 منبع: دنیای معدن

لینک خبر