تعامل بیشتر با بانک های بین المللی در گروی IFRS است
از نگاه بانک مرکزی با توجه به فضای کنونی کشور که پس از برجام نیاز به تعامل بیشتر بانکها با بانکهای بینالمللی وجود دارد، دنیا از ما صورتهای مالی شفاف همراه با یادداشتهای مؤثر در زمینه ریسک طلب میکند و فرمت جدید صورتهای مالی میتواند کمک موثری در این زمینه باشد. بنابراین بعد از رفع اختلاف بین سازمان حسابرسی و بانک مرکزی صورتهای مالی بانکها با فرمت جدید ارائه شد.
مجامع بانکهای دولتی و نیمهدولتی امسال به علت اختلافنظر بانک مرکزی و سازمان حسابرسی بر سر انطباق صورتهای مالی بانکها بر اساس استاندارد بینالمللی گزارشگری مالی (IFRS) یا برگزار نشدند یا به تنفس خوردند.
سیاوش وکیلی، مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری گوهران امید با بیان مطلب فوق درباره شرایط نماد بانکی ها از زمان برگزاری مجامع این بنگاه های اقتصادی به پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا)، گفت: متولیان بازار سرمایه برای حمایت از سهامداران خرد، نماد بانکها را متوقف کردهاند تا با صورت مالی شفاف به بازار برگردند؛ البته بسته بودن نمادها، مشکلات زیادی را برای سهامداران کم ریسک بانکی ایجاد کرد، چون سهام دارانی که به امید دریافت سود بهتر، راهی بورس برای خرید سهام بانکها شده بودند، متحمل زیانی نامعلوم شدند.
وی با بیان اینکه بسته بودن نماد بانکها همچنان ابهامهایی را برای بازار سرمایه رقم زده است، گفت: هرچند بسته بودن نمادها با اصل نقدشوندگی بازارها در تناقض کامل است، اما با توجه به نبود دسترسی به اطلاعات کامل درباره بخش بزرگی از اقتصاد، شاید چاره ای جز توقف نمادها تا شفاف شدن وضعیت نباشد.
به گفته این فعال بازار سرمایه سهامداران بانکی به جای سپرده کردن پولشان در بانک ها، تلاش داشتند به پتانسیلهای بازار سرمایه کشور بیفزایند، اما درگیر ضرر و زیان هزار میلیاردی بانکها شدند. وی در ادامه درباره شرایط پیش آمده برای این صنعت توضیح داد: موضوع بستهشدن نماد بانکها در بورس، به اواخر تیرماه امسال برمیگردد؛ زمانی که فصل برگزاری مجامع سالانه شرکتها بود و بانک مرکزی، اولین گامهای خود برای رعایت استانداردهای بینالمللی موسوم به IFRS را به بانکها تحمیل کرد.
وکیلی با اشاره به اینکه بر اساس این دستورالعمل از این پس بانکها باید در تدوین صورتهای مالی و اسناد حسابرسی خود، این استانداردها را رعایت میکردند تا بتوانند مجوز برگزاری مجامع خود را به دست آورند، گفت: طبق بخشنامه که بانک مرکزی در 25 بهمن سال 1394 اعلام کرده بود، همه موسسه های مالی – اعتباری موظفند شدند که صورتهای مالی خود را حداکثر تا تاریخ 30 مردادماه 1395، همراه با رسیدگی و اظهار نظر حسابرس در اختیار بانک مرکزی قرار دهند.
وی ادامه داد: بر اساس این بخشنامه حسابرس مستقل و بازرس قانونی مربوطه بایستی صورتهای مالی موسسه اعتباری تحت حسابرسی خود را طبق استانداردهای حسابرسی ایران که از سوی سازمان حسابرسی تعیین شده و نیز برمبنای الزامات بانک مرکزی، مورد رسیدگی و اظهار نظر قرار دهد.
مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری گوهران امید با بیان اینکه در این بین اختلافاتی بین بانک مرکزی و سازمان حسابرسی شکل گرفت که باعث برگزار نشدن مجامع بیشتر بانکها شد، خاطرنشان کرد: بانک مرکزی معتقد است شکل جدید صورتهای مالی که اخیراً از سوی بانک مرکزی ابلاغ شده استانداردهای کشور را به فرمتهای بینالمللی نزدیک کرده و شفافیت بیشتری را ایجاد می کند. اما سازمان حسابرسی معتقد است بانک مرکزی وارد حوزه استانداردگذاری شده و نباید ورود پیدا میکرد.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه در ایران با تصویب قانون تشکیل سازمان حسابرسی، مرجع رسمی تدوین استانداردهای حسابداری مشخص شده است، گفت: صورت های مالی شرکت های ایرانی از سال ۱۳۷۸ براساس این استانداردها تهیه شده و استانداردهای حسابداری چه در سطح ملی و چه در سطح بینالمللی معیار اصلی اظهارنظر حسابرسان مستقل است. اما از نظر مسئولان بانک مرکزی فرمت جدید برای پیادهسازی بانکداری بدون ربا و رعایت الزامات شرعی مناسبتر است.
وی در ادامه افزود: از نگاه بانک مرکزی با توجه به فضای کنونی کشور که پس از برجام نیاز به تعامل بیشتر بانکها با بانکهای بینالمللی وجود دارد دنیا از ما صورتهای مالی شفاف همراه با یادداشتهای مؤثر در زمینه ریسک طلب میکند و فرمت جدید صورتهای مالی میتواند کمک موثری در این زمینه باشد، بنابراین بعد از رفع اختلاف بین سازمان حسابرسی و بانک مرکزی صورتهای مالی بانکها با فرمت جدید ارائه شد.
وکیلی با بیان اینکه رعایت استانداردهای جدید باعث تغییرات زیاد در صورتهای مالی برخی از بانکها شد، گفت: بدین ترتیب سهامدارانی که به امید دریافت سود به مجامع این بانکها رفته بودند بعد از ماه ها انتظار و بلوکه شدن سرمایه علاوه بر اینکه سودی نصیبشان نشد، متوجه شدند که با فرمتهای جدید، سهام بانکهای خریداری شده زیان ده نیز هستند.
مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری گوهران امید با بیان اینکه ارزش بازار گروه بانکی از ابتدای سال افت بیش از 21 درصدی داشته است، گفت: این آمار در حالی است که بیشتر نمادهای بانکی هنوز بازگشایی نشده اند و در صورت بازگشایی افت این گروه بیشتر هم خواهد شد.
وی ادامه داد: ارزش بازار گروه بانکی در حال حاضر در حدود 37 هزار میلیارد تومان است که در حدود 10 درصد ارزش کل بازار سرمایه است که بیش از 50 درصد نمادهای این گروه، یعنی 5 درصد ارزش کل بازار سرمایه بسته است.
کدخبر:9832 تاریخ:95/11/25 منبع: سنا