افزایش آرام و گام به گام حجم معاملات در بورس انرژی در ماههای اخیر نشان می دهد که این نهاد مالی به سرعت در مسیر رشد و توسعه خود حرکت می کند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا) و به نقل از دنیای اقتصاد، در گزیده ای از این گزارش آمده است: توجه به رشد عرضههای فیزیکی، تقویت زیرساخت های معاملاتی با رونق ابزارهای مالی و توسعه بسترهای عرضه فیزیکی با جذب بیشتر عرضه کنندگان برجسته و بزرگ، افزایش تعامل با نهادهای ذی صلاح همچون وزارت نفت و وزارت نیرو، تقویت جایگاه بورس انرژی در مناسبات اقتصادی کشور و همچنین نفوذ طرز فکر بورسی شدن در تصمیم سازان اقتصادی و نفتی کشور و حتی حمایت های رسانه ای از این نهاد نوپای مالی را می توان از دلایل اصلی رشد حجم عرضه و تقویت ارزش معاملات نفتی و فرآوردههای آن به شمار آورد.
هرچند که هنوز خردادماه به پایان نرسیده است، ولی رصد واقعیت های معاملاتی در سال جاری و دقیقتر در بهار امسال نشان می دهد که از هماکنون میتوان به سالی پر رونق در بورس انرژی امیدوار بود. آمارهای معاملاتی در روزهای اخیر در سال جاری نشان می دهد که رکورد ارزش معاملات در تاریخ بورس انرژی در این بازه زمانی ثبت شده است. توجه به واقعیت های دادوستد در سال جاری نشان می دهد که افزایش حجم عرضههای داخلی و مخصوصا عرضه های بین المللی را باید دلیل اصلی رشد ارزش معاملات به شمار آورد. بهصورت دقیقتر در خرداد ماه ارزش معاملات تاکنون به بیش از 187 میلیارد تومان بالغ شده که البته این روند هنوز هم ادامه داشته و در صورت ادامه یافتن، می توان به ادامه رشد ارزش معاملات در سال جاری امیدوار بود (تا این لحظه معاملات در خرداد ماه حدود 80 درصد در مقایسه با خرداد سال گذشته رشد کرده است). در مجموع ارزش معاملات بورس انرژی در سه ماه اول امسال رقمی حدود 630 میلیارد تومان بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل حدود 113درصد رشد را نشان می دهد.
همان گونه که به آن اشاره کردیم دلیل اصلی افزایش ارزش معاملات در بورس انرژی را باید رونق و تقویت حجم عرضه ها مخصوصا عرضههای زیرمجموعه وزارت نفت و سایر پالایشگاه های مختلف به شمار آورد. در ماه های اخیر شاهد هستیم که برخی از عرضه های بزرگ و غالبا صادراتی در رینگ بین الملل بازار فیزیکی بورس انرژی خودنمایی کرده که دلیل اصلی رشد ارزش و حجم معاملات به شمار می رود. این در حالی است که غالب عرضه های موجود در بورس انرژی نهایتا در همین بازار مورد داد و ستد قرار گرفته و همچنین بهصورت شفافی کشف نرخ میشود.
نگاهی به جدول ارزش معاملات در ماههای اخیر نشان می دهد ارزش معاملات در فروردین اندکی کاهش یافته، ولی این رقم معاملاتی در شرایطی باید مورد بررسی قرار بگیرد که شاید در نیمه اول فروردین ماه بسیاری از خریداران حضور قدرتمندی در بورس انرژی نداشته اند و بسیاری از عرضهها با کم توجهی تقاضا روبهرو شده است.
ویژگی مهم معاملات در بورس انرژی در ماه های اخیر را باید در این نکته جست وجو کرد که غالب عرضه ها به معامله منجر می شود؛ یعنی عرضه های موجود به کمک بدنه کارگزاری ها و سیستم های بازاریابی داخلی و بین المللی مورد معامله قرار می گیرد. این نکته را نمی توان کماهمیت برشمرد زیرا از یکسو شفافیت معاملاتی در این بازار و از سوی دیگر وجود تجار مختلف (با توان مالی، بازاریابی و اجرایی متفاوت و متنوع) این توانمندی را ایجاد می کند که اکثریت قریب به اتفاق عرضه ها در بازار داخلی و بین المللی به معامله منجر شود. این نکته در نهایت موجب خواهد شد که بورس انرژی به آرامی به بازار امن و توانمند برای جذب محموله های نفتی و پتروشیمی و سایر حاملهای انرژی بدل شود.
این شرایط همچنین موجب خواهد شد تا تجار و فعالان این بازار و سیستم کارگزاری در حوزه انرژی به آرامی توانمندی های خود را افزایش دهند که به منزله افزایش توانمندی بدنه صادراتی حاملهای انرژی در کشور آنها به شیوه شفاف و رقابتی خواهد بود.
نگاهی به ارزش معاملات در ماه های اخیر نشان می دهد که دی ماه سال گذشته شاهد بیشترین حجم معاملات در سال های اخیر بوده ایم اگرچه این حجم معاملاتی در ماه های اخیر به سمت کاهشی محدود گرایش پیدا کرده است. با توجه به این مطلب بررسی دلایل رشد حجم معاملات در فصل زمستان می تواند راهگشایی برای رونق آینده بورس انرژی محسوب شود هرچند که روزهای سرد سال غالبا حجم تولید و معاملات در این نهاد مالی و سایر بازارهای مشابه افزایش می یابد. افزایش حجم عرضه ها، وجود تقاضا در بازار داخلی و رونق فعالیت های کارگزاری و بدنه صادراتی بورس انرژی را می توان از دلایل اصلی این رشد معاملاتی به شمار آورد. با توجه به اهمیت این موارد در آینده بیشتر به آنها خواهیم پرداخت.
کد خبر: 96350 تاریخ: 96/03/21 منبع: سنا