وزارت مالی عربستان سعودی اعلام کرد که در اولین مورد از برنامه انتشار صکوک دولتی خود، ۱۷ میلیارد ریال سعودی (معادل ۴.۵ میلیارد دلار) صکوک منتشر کرده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا)، انتشار صکوک موجب افزایش سودآوری بانکهای اسلامی و کمک به آنها در جهت مدیریت نقدینگی میشود. و انتشار این صکوک نقش مهمی در جایگاه اعتباری بانکهای عربستانی دارد. زیرا میتواند از انتقال وجوه کلان و ذخایر نقدی با بازده اندک و ذخایرشان نزد مرجع پولی عربستان (SAMA) و دیگر بانکها به اوراق بهادار اسلامی دولتی با بازده بالاتر منتفع شوند. همچنین انتشار این اوراق به برطرف کردن مشکل کمبود ابزارهای مدیریت نقدینگی منطبق با شریعت برای بانکهای اسلامی و حمایت از توسعه بازار صکوک داخلی از طریق تشکیل منحنی بازده کمک میکند.
برنامه انتشار صکوک در حالی اجرا میشود که عربستان سعودی نیازمند مبالغ زیادی برای تامین مالی کسری بودجه خود است که طبق پیشبینی در سال ۲۰۱۷ به ۱۰.۷ درصد تولید ناخالص داخلی آن میرسد. پس از کاهش قیمت نفت، ذخایر دارایی عربستان کاهش یافت و مجبور به استقراض داخلی و خارجی برای کاهش کسری بودجه خود شد. در جولای ۲۰۱۵، دولت این کشور دست به انتشار اوراق داخلی (به ارزش ۱۹۵ میلیارد ریال سعودی) زد ولی به دلیل بروز مشکلات برای تامین مالی بخش خصوصی و کاهش نقدینگی بانکهای سعودی این برنامه را در اکتبر ۲۰۱۶ به حالت تعلیق درآورد. پیشبینی میشود بانکهای سعودی برای جذب صکوک منتشره داخلی طی ۱۲ تا ۱۸ ماه آتی، وضعیت بهتری داشته باشند، زیرا نقدینگی آنها شرایط بهتری دارد و رشد اعتبارات نیز کند شده است.
در ماه می ۲۰۱۷، مانده ذخایر اضافی بانکهای سعودی نزد بانک مرکزی این کشور، ۱۰۹ میلیارد ریال سعودی (بیش از ۶ برابر مبلغ انتشار صکوک) بوده است که در مقایسه با مبلغ ۵۳ میلیارد ریال سعودی در سال قبل رشد زیادی داشته است. طی این دوره اعتبارات بانکی، ۹ درصد کاهش یافته است، در حالی که سال پیش از آن در پی رشد اقتصادی ۹.۵ درصد افزایش یافته بود. ترکیب دو عامل افزایش ذخایر نقدی و رشد اندک تسهیلات، موجب کاهش سود خالص بانکها شد. در فصل اول سال ۲۰۱۷، بانکها مقدار ۲.۸ کاهش سود خالص در مقابل مدت مشابه سال قبل را گزارش کردند.
انتظار میرود انتشار صکوک، بانکها را قادر به انتقال ذخایر نقدی اضافی خود به اوراق بهادار دولتی کند و در نتیجه بتوانند با کسب بازده بیشتر، سودآوری خود را افزایش دهند. علاوه بر این، برنامه انتشار صکوک میتواند با فراهم کردن گستره بیشتری از اوراق بهادار منطبق با شریعت، مدیریت نقدینگی را برای بانکهای اسلامی عربستان تسهیل کند. در واقع بانکهای عربستانی به دلیل کمبود ابزارهای منطبق با شریعت در راستای مدیریت نقدینگی، مجبورند مقادیر بیشتری وجوه نقد و وجوه بین بانکی در ترازنامه خود در مقایسه با بانکهای متعارف نگهداری کنند که این امر موجب کاهش سودآوری آنها میشود. طبق آمار اعلام شده، بانکهای عربستانی تا مارس ۲۰۱۷، حدود ۲۰ درصد از داراییهای خود را به شکل وجه نقد و معادل آن نگهداری کردهاند، در حالی که این رقم برای بانکهای متعارف ۸ درصد بوده است. همچنین پرتفوی سرمایهگذاری بانکهای اسلامی تنها ۸ درصد داراییهای آنها را تشکیل داده و در مقابل پرتفوی سرمایهگذاری بانکهای متعارف ۲۰ درصد داراییهای آنها بوده است. صکوک منتشر شده بر اساس این برنامه، همانند دیگر ابزارهای مالی با پشتوانه دولتی، میتواند به عنوان ابزارهای قابل استفاده (همانند رپو) برای بانکهای اسلامی در جهت مدیریت نقدینگی مورد استفاده قرار گیرد.
کد خبر: 96874 تاریخ: 96/06/04 منبع: سنا