امروز : یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳

 


شماره 261


» بیشتر

رشد قیمت کامودیتی‌ها در بازارهای جهانی، گزارش‌های مثبت گروه‌های بورسی، آمادگی بازار سرمایه برای خروج از دوره طولانی رکود، رسیدن قیمت سهام به کف قیمتی و ابلاغ کاهش سود بانکی از جمله عوامل رونق بورس در هفته‌های اخیر شهریور ماه سال جاری بودند (ایمان مقدسیان، کارشناس بازار سرمایه)

به گزارش روز سه شنبه ایرنا، بازار سرمایه در هفته های اخیر، معاملاتی پر رونق را تجربه می کند به طوری که شاخص کل پس از مدت ها توانست وارد کانال 80 هزار واحدی شده و پس از آن مرزهای مقاومت شاخص را یکی پس از دیگری شکسته و رکوردهای جدیدی را به ثبت برساند.

شاخص کل بورس در سایه رونق معاملات اکنون در مرز کانال 85 هزار واحدی قرار گرفته و به نظر کارشناسان در روزهای آینده رشد بیشتری نیز خواهد داشت.

رشد بازار سرمایه در هفته های اخیر به حدی رسیده که برخی فعالان بازار سرمایه انتظار دارند، شاخص بورس، رکورد چهار سال پیش خود را شکسته و بار دیگر وارد کانال 89 هزار واحدی شود، که البته برخی این ادعا را بیش از حد خوشبینانه می دانند.

نگاهی به وضعیت فعالان بازار سرمایه در روزهای اخیر نیز نشان می دهد که شماری از سهامداران که در ماه های گذشته به دلیل رکود در بورس، از این بازار قهر کرده و معاملات خود را متوقف کرده بودند، اکنون در حال بازگشت تدریجی به بازار سرمایه هستند.

ورود سهامداران جدید می تواند، نقدینگی جدید را به این بازار وارد کرده و ارزش این بازار را بیش از پیش تقویت کند.

درباره چرایی رشد و رونق بورس در هفته های اخیر، علت های مختلفی بیان می شود که برخی آن را ناشی از ظرفیت های بورس و برخی دیگر ناشی از عوامل تاثیرگزار بیرونی می دانند.

ایمان مقدسیان در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، درباره دلایل رشد بورس در هفته های اخیر بیان داشت: عوامل مختلفی در رشد شاخص بورس در هفته های اخیر سهیم بوده اند که از جمله آنها می توان به رشد قیمت مواد معدنی و کامودیتی ها (مواد پایه و معدنی) در بازارهای جهانی اشاره کرد.

این کارشناس بازار سرمایه افزود: با توجه به این که بورس ایران یک بورس کامودیتی محور است بنابراین هرگونه رشد قیمت این مواد، تاثیر مستقیمی را بر بورس می گذارد.

وی اضافه کرد: بر این اساس، از زمان رشد قیمت این محصولات در بازارهای جهانی البته با اندکی تاخیر، رشد بازار بورس تهران آغاز شد.

مقدسیان دلیل دیگر رشد بورس در ماه ها و هفت های اخیر را وضعیت مناسب گروه پالایشی و فراورده های نفتی دانست و بیان داشت: این شرکت ها، گزارش ها و اخبار مثبتی را منتشر کرده اند که باعث شده، علامت های مثبتی به بازار سرمایه منتقل شده و این گروه مورد توجه قرار گیرد.

وی با بیان این که علت دیگر رونق بورس، تمایل بازار به خروج از دوره رکود چهار ساله است؛ اضافه کرد: در چهار سال اخیر، بورس در اغلب ماه ها، درگیر رکود بوده و تنها در مقاطعی کوتاه رونق داشته است به طوری که بررسی ها نشان می دهد شمار ماه های راکد حدود سه برابر ماه های پر رونق بورس بوده است.

این کارشناس بازار سرمایه یادآور شد: بنابراین به علت طولانی بودن دوره رکود، بازار اکنون آماده واکنش به تحولات و اخبار مثبت است.

مقدسیان گفت: علت دیگر بهبود وضعیت بازار بورس، اعلام کاهش سود بانکی و ساماندهی اوراق بدهی «سخاب» است، هر چند که هنوز جنبه های مثبت این اقدام به طور کامل ظاهر نشده است.

وی افزود: همه این عوامل باعث شدند که انرژی تازه ای به بازار سرمایه تزریق شود و زمینه رشد معاملات را فراهم کند.

این کارشناس بازار سرمایه با بیان این که بسیاری از سهام برای خرید، جذابیت یافته اند، یادآور شد: به علت رکود حدود چهارساله در بورس، بسیاری از سهام به «کف» قیمتی خود رسیده اند که این قیمت ها، سهام را برای خریداران جذاب کرده است.

مقدسیان با انتقاد از نحوه محاسبه شاخص بورس و تاثیرگذاری بیشتر سهام شرکت های بزرگ بر شاخص، گفت: برخی سهامداران و فعالان بازار سرمایه معتقد هستند که رشد شاخص به علت تاثیر بیشتر سهام شرکت های بزرگ بر شاخص کل بوده است، که این موضوع باعث شده که شرکت های کوچک، آنگونه که انتظار می رود تاثیرگذار نباشند.

وی افزود: به علت تاثیر زیاد قیمت سهام شرکت های بزرگ بر شاخص بورس، برخی تحلیل گران معتقد هستند که باید به «شاخص هموزن» که در آن ارزش و وزن همه شرکت های بزرگ و کوچک در محاسبه شاخص کل، یکسان در نظر گرفته می شود، بیشتر مورد توجه قرار گرفته و با شاخص کل جایگزین شود.

این کارشناس بازار سرمایه از گروه های فلزی، معدنی، پالایشی و خودرویی به عنوان گروه هایی نام برد که می توانند پیشتاز رشد قیمت ها در بورس باشند.

مقدسیان درباره چشم انداز بازار سرمایه نیز گفت: با توجه به این که بخش عمده رشد شاخص در هفته های اخیر ناشی از افزایش قیمت کامودیتی ها در بازارهای جهانی وابسته بوده است، بنابراین ادامه رشد شاخص بورس در کوتاه مدت به تداوم رشد قیمت کامودیتی ها بستگی دارد.

وی اضافه کرد: بنابراین اگر رشد این محصولات در بازارهای جهانی کاهش یابد در کوتاه مدت، شاخص بورس تاثیر گرفته و متوقف می شود و بالعکس.

این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: اما برای بلند مدت به علت رکود چهار ساله، ارایه گزارش های مثبت شرکت ها و خروج شرکت ها از رکود، می توان، وضعیت صعودی و رشد را پیش بینی کرد.

به گزارش ایرنا، شاخص بورس دیروز (دوشنبه) با جهش 497 پله ای، در میانه کانال 84 هزار واحدی قرار گرفت.

در معاملات دیروز 452 میلیون سهم، حق تقدم و اوراق بهادار به ارزش یک هزار و 73 میلیارد ریال در 39 هزار و 467 نوبت خرید و فروش شد.

کد خبر: 97036 تاریخ: 96/06/28 منبع: ایرنا