به گزارش بانکداران ۲۴ (Banker)، یکی از سیاستهای اقتصادی دولت که رئیس دولت هم بر پیشبرد آن، پافشاری زیاد دارد، ثابت نگهداشتن نرخ دلار است.
از آنجا که اکثر کالاهای مصرفی شهروندان از خارج تامین میشود، دولت با ثابت نگهداشتن نرخ دلار هزینههای مصرفی خانوار را پایین نگهمیدارد.
اینکه اقلام و کالاها گران میشود، ولی دلار ثابت است، نشان از تلاش دولت برای ثابت نگه داشتن نرخ ارز دارد.
اقتصاددانان معتقدند وقتی قیمت ارز توسط بانک مرکزی کنترل می شود، بازار انحصاری شده و این بازار انحصاری همیشه به دنبال روزنه ای است که نافرمانی کند.
این ثبات با واکنش بسیاری از اقتصاددانان مواجه شده است. این کارشناسان معتقدند بدلیل تورم فزآیندهای که در سالهای گذشته بر اقتصاد حکم فرما بوده، ارزش پول ملی دربرابر دلار بسیار پایین آمده و دولت نباید با هزینه کردن ارز نفتی، نرخ ارز را کنترل کند.
در واقع اقتصادانان راضی به خرج کردن درآمدهای تجدیدناپذیر برای جلوگیری از بالارفتن نرخ ارز، نیستند.
ابراهیم رزاقی کارشناس مسائل اقتصادی اظهار کرد: دولت مردان سعی میکنند با پایین نگه داشتن نرخ دلار، توانایی مصرف خانوارها را زیادتر کنند یا در اصطلاح قدرت خرید ملی را افزایش دهند، درحالیکه این کار نوعی یارانه دادن به کالای خارجی است.
وی با اشاره به تاثیر پایین بودن نرخ ارز بر روند تولید، ادامه داد: زمانیکه قیمت ارز بالا می رود، قیمت مواد اولیه وارداتی نیز افزایش پیدا میکند و تولیدکننده با واردکننده می تواند، رقابت کند.
این کارشناس مسائل اقتصادی فساد را از اثرات دستوری بودن نرخ ارز دانست و گفت: ثابت نگه داشتن نرخ ارز، دو نرخی شدن را به همراه داشته و به بخش غیررسمی اقتصادی، مجال بیشتری برای رشد میدهد.
رزاقی افزود: وقتی نرخ ارز غیرواقعی باشد، حجم واردات و سطح قیمتها ، تخصیص منابع تولید و سایر متغیرها غیر واقعی میشوند و این فرصت خوبی برای فساد مهیا میکند.
به نوشته باشگاه خبرنگاران،وی به تجربه چین در بالا نگه داشتن نرخ ارز اشاره کرد و افزود: بسیاری از کشورها از جمله چین نرخ دلار را بالا و ارزش پول ملی خودشان را کم کردند، این امر به آنها قدرت بیشتری برای تولید کالاهای ارزان داده و در بلندمدت اقتصادشان را پایدار میکند.
این کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به اثرات بلند مدت ثابت نگه داشتن نرخ ارز، یادآور شد: متاسفانه برای دولتها منفعت کوتاه مدت پایین بودن نرخ ارز، اصل است. به همین خاطر هر دولت، وقتی میخواهد کارنامه خود را به رخ رقیب بکشد، عنوان میکند که نرخ دلار را پایین نگه داشتیم. بدین صورت ما در واقع پول درآمدهای نفتی را خرج پایین نگه داشتن نرخ راز، برای واردات کالا میکنیم و این امر ضد منافع ملی است.
رزاقی در خاتمه تاکید کرد: در سال 9 میلیون گردشگر از کشور خارج میشوند، که این امر ناشی از سیاست پایین نگه داشتن نرخ ارز بوده که خروج ارز در قالب سفر را تسهیل میکند.
کد خبر: 97430 تاریخ: 96/09/08 منبع: بنکر