به گزارش بانکداران ۲۴ (Banker)، بخش زیادی از نقدینگی موجود را سپردههای بانکی تشکیل میدهد. عمده ارقام سپردههای ریالی بخش غیردولتی نزد بانکها و موسسات اعتباری شامل سپردههای دیداری، قرضالحسنهپسانداز، سپرده سرمایهگذاری کوتاه مدت و بلندمدت، پیشدریافتهای غیردولتی و بستانکاران موقت ریالی است و سپردههای ارزی شامل سپردههای دیداری، مدتدار، پسانداز و پیش دریافت اعتبارات اسنادی غیردولتی و بستانکاران موقت ارزی میشود.
بر این اساس، در پایان مهرماه مانده کل سپردههای بانکها به حدود ۱۴۳۳ هزار میلیارد تومان رسیده است. مانده سپردهها در مقایسه با مهرماه سال گذشته ۲۱.۶ درصد رقمی معادل ۲۵۴ هزار میلیارد تومان افزایش دارد. همچنین نسبت به اسفندماه سال گذشته حجم مانده سپردهها تا ۱۶۰ هزار میلیارد تومان و معادل ۱۲.۶ درصد رشد دارد.
در حال حاضر سپردههای بانکی مدتدار یکساله با سود ۱۵ درصد گشایش یافته و برای کوتاه مدت به حداکثر ۱۰ درصد میرسد. طی ماههای اخیر با تغییری که در سود بانکی ایجاد و بانکها ملزم به کاهش یکپارچه نرخ سود شدند، آمارها نشان داد که تا حدی از میزان رشد سپردهگذاری در بانکها کاسته شده است.
طبق آماری که بانک مرکزی منتشر کرده است، حدود ۸۴۲ هزار میلیارد تومان از مانده ۱۴۳۳ هزار میلیاردی سپرده در بانکها به استان تهران اختصاص دارد و در این حالت حدود ۶۰۰ هزار میلیارد تومان دیگر بین سایر استانها تقسیم شده است. کمترین مبلغ سپردهها به استان کهگیلویه و بویراحمد با ۳۰۰۰ میلیارد تومان تعلق دارد.
توزیع ۱۰۸۲ هزار میلیارد وام بانکی در سراسر ایران
به نوشته ایسنا، در مورد مانده تسهیلات پرداختی در شبکه بانکی نیز باید یادآور شد که حدود ۱۰۸۲ هزار میلیارد تومان در پایان مهرماه سال جاری ثبت شده که نسبت به مهر سال قبل ۱۷۴ هزار میلیارد تومان و معادل ۱۹.۲ درصد افزایش دارد. مانده کل تسهیلات بانکی نسبت به اسفندماه سال قبل، ۹۶ هزار میلیارد تومان رشد دارد. عمده ارقام تسهیلات شامل مطالبات از دولت، خالص تسهیلات اعطایی اعم از ریالی و ارزی و مطالبات سررسید گذشته، معوق و مشکوکالوصول است.
بانکها و موسسات اعتباری در سال قبل حدود ۵۸۰ هزار میلیارد تومان به بخشهای مختلف پرداخت کردند و پیشبینی بانک مرکزی بر این است تا در سال جاری به بیش از ۶۵۰ هزار میلیارد تومان افزایش یابد.
اما مانند سپردهها در بخش تسهیلاتی نیز بیشترین مانده به استان تهران تعلق دارد که رقمی نزدیک به ۶۷۲ هزار میلیارد تومان را در بر میگیرد. مابقی تسهیلات بانکی که به حدود ۳۰۰ هزار میلیارد تومان می رسد، در سایر استانهای کشور توزیع شده است. در این بین استان کهگیلویه و بویراحمد با ۳۸۰۰ میلیارد تومان کمترین مانده تسهیلات بانکها را شامل شده است.
به هر حال استقرار دفاتر مرکزی بسیاری از شرکتها و موسسات تولیدی سایر استانها در تهران و عمده فعالیتهای بانکی آنها از طریق شعب بانکها و موسسات اعتباری پایتخت موجب شده تا رقم تسهیلات و سپردهها در استان تهران در سطحی بالاتر قرار گیرد.
بنابر آمارهای موجود نسبت تسهیلات به سپردهها بعد از کسر سپرده قانونی ۸۴ درصد است که نسبت به پایان مهر سال گذشته ۱.۳ و اسفندماه سال قبل حدود ۲.۷ درصد کاهش دارد.
کل مانده تسهیلات و سپردههای ارزی و ریالی بانکها و موسسات اعتباری در پایان مهرماه۱۳۹۶ (میلیارد ریال)
کد خبر: 97666 تاریخ: 96/10/11 منبع: بنکر