*بهنام بهزادفر، مدیر امور اعضا کانون کارگزاران، مدرس دانشگاه
بازار سرمایه پس از قرارگیری در قله 89500 در 15 دی ماه 1392 وارد دوران رکود شد که البته در بازههای خاصی نیز همراه با رشد بود. نکته مهم اینکه در این 32 ماه تنها یک بار به رقمی معادل 90% اوج خود رسیده است. در واقع بورس در این بازه سه ساله هیچوقت نتوانسته به سقف قبلی خود برسد. در چنین وضعیتی سوال اساسی که ذهن تحلیلگران را درگیر میکند این است که چه زمانی شاخص به روزهای اوج خود برخواهد گشت و مهمتر از آن نشانه های رونق و رکود در بازار به جز حرکت شاخص چیست؟
در بررسی مولفه های بازار سرمایه بررسی حجم و ارزش معاملات روزانه بورس دو مولفه مهم هستند که در واقع تاییدی بر شروع یک رشد یا یک سقوط هستند، در واقع اینگونه میتوان استنباط کرد که وقتی شاخص بورس در حال رشد است، زمانی میتوان آن را پایدار و ادامهدار دانست که حجم و ارزش معاملات نیز اوج بگیرند و آن حرکت را تایید کنند. همین موضوع برای سقوط شاخص نیز صدق میکند. پایدار بودن سقوط با رشد حجم و ارزش معاملات تایید میشود.
همانگونه که در جدول فوق نیز مشخص است در 24 ماه گذشته میانگین ارزش معاملات خرد روزانه 150 میلیارد تومان بوده که می توان همین محدوده را در حال حاضر عامل بودن یا نبودن رکود تعریف کرد. چنانچه معاملات بالاتر از این مقدار باشد میتوان عنوان کرد در بازه زمانی کوتاه مدت بازار در رونق است. معاملات شهریور ماه به دلایل متنوعی همراه با رکود بوده و این موضوع در سالیان گذشته نیز وجود داشته است. در نیمه اول شهریورماه سال جاری روزانه حدودا 70% میانگین ارزش معاملات روزانه 2 سال گذشته معامله میشده است. بهطور کلی در شهریور ماه به دلیل تسویه اعتباری شرکتهای کارگزاری، انتظار برای انتشار گزارش های شش ماهه، اتمام تب مجامع شرکتهای پذیرفته شده در بورس و فرابورس و … بازار مقداری دچار افت میشود که این موضوع در شهریور ماه سال جاری به دلیل انتشار برخی از گزارشهای منفی در گزارش اولین پیشبینی سود برخی از نمادهایی که سال مالی منتهی به 31 شهریور دارند تشدید شد. پیشبینی میشود در ماههای آتی با توجه به رشد تولید ناخالص ملی کشور به سطح 5 درصد و بالاتر، گزارشهای مثبت 6 ماهه در شرکتها به خصوص شرکت های فلزی و اتمام عرضههای اعتباری ها، بازار سرمایه از رکود خارج شود و شرایط پیش روی بازار مثبت شود بنابراین پیگیری روزانه روند ارزش معاملات خرد بازار از اهمیت بالایی برخوردار است
کدخبر:352169- منبع:سنا- تاریخ:23-6-95